lauantai 14. huhtikuuta 2012

Passover 4/7/12

Viikko sitten lauantaina ajoimme perheen kanssa Daly Cityyn San Franciscon viereen Heidin vanhempien ja 22 muun sukulaisen luokse juhlimaan juutalaisten Passoveria. Kävin sanakirja.orgissa kääntämässä että se olisi suomeksi juutalainen pääsiäinen, mutta tuo nimi on kyllä väärä ja jos on oikea, niin nimi antaa aivan väärän kuvan juhlasta. Passoverissa juhlitaan sitä kuinka Israelin kansa oli orjina Egyptissä ja sitten siellä tapahtui kaikkia niitä vitsauksia esim kaikki vauvat kuolivat, mutta jos oveen piirsi ristin niin ne selvisivät hengissä. Sitten lopulta kansa vapautui orjuudesta. Eli tätä siis juhlittiin.
Mun kuvista päätellen voi ajatella että on pelkkä ruokapostaus tulossa, mutta siis syömistä toi koko juhla aika paljolti oli. Syöminen ja kaikki muu tapahtuu juutalaisen seremonian mukaan, josta meille oli valmisteltu hiukka lyhyempi versio.
Ensimmäisenä juhlan isäntä, joka tällä kertaa (ja yleensä muinakin kertoina) oli Richard (Heidin isäpuoli), esittelee Seder lautasella olevat jutut: Matzot (hiivaton leipä, jota juutalaiset söivät kun lähtivät Egyptistä), kitkerät yrtit (muistona orjuuden kitkeryydestä), lampaan luu (muistona paschal lampaasta), keitetty muna (symboloi uudelleensyntymää ja kasvua), haroset (omena, pähkinä, kaneli ja viinimömmöä joka muistuttaa juutalaisten mortaria jota ne käytti ennen), persilja (kiitoksena Jumalalle maan tuotteista), suolavettä (johon persilja dipataan) ja viinilasi (symboloi juhlallisuutta).

Seuraavaksi Heidi sytytti juhlakynttilät ja se ensin sanoi yksin rukouksen englanniksi ja hepreaksi ja sitten kaikkien piti yhdessä lukea paperista rukous. Sen jälkeen oli tarkoitus juoda ensimmäinen lasillinen viiniä (tai alkoholitonta omenasiideriä).


Seuraavana vuorossa oli "eating of the greens". Saatiin kaikki lautaselliset missä oli gefilte fish kalaa, kananmunaa ja persiljaa. Siinä oli sitten taas rukous ja sitten sai syödä. Toi kala ei maistunut oikeen yhtään miltään, mutta näytti tosi ällöltä.
Seuraavaksi suvun nuorin, joka osaa lukea kysyy neljä kysymystä. Se olisin ollut minä, mutta koska en ole juutalainen niin seuraavaksi nuorin Sean 19 v luki kysymykset. Sen jälkeen Richard luki niihin vastaukset.
Kysymysten jälkeen oli "the ten plagues" eli kymmenen vitsausta ja Richard luki ne kaikki ääneen ja jokaisen kohdalla piti pistää lusikan kärki viinilasiin ja tiputtaa tippa omalle lautaselle.
Richard sitten nosti maljan ja sanoi rukouksen ja sit juotiin toinen lasillinen.


Seuraavaks sitten jokainen otti palan Matzohaa ja taas rukoiltiin. Rukouksen jälkeen matzohan päälle leviteltiin harosetia (jota maistoin ihan vähän ja oli pahaa) ja rukoiltiin taas. Sitten vielä rukoiltiin kolmas kuppi viiniä ja sit sai syödä. Matzoh oli hyvää. Siin sitte syötiin ja kuunneltiin tarina Elijah profeetasta.
Sit neljäs lasi viiniä.. Kaikki taas kohotti maljan ja odotti että kenet Richard käskee sanomaan rukouksen ja muthan se sitten valitsi sen sieltä lukemaan. No minä luin ja sitte juotiin taas lasi tyhjäksi ja Richardin loppusanojen jälkeen syötiin vähä lisää.


Seuraava ruokalaji oli Matzoh ball keitto. Eli siis matzoh pyöriteltiin tommoseks palloks ja pistettiin keittoon, joka muistutti ihan tavallista peruskeittoa.
Keiton jälkeen oli varsinainen juhla-ateria, johon kuului hapankermaa, short ribs (eli lihaa), keitettyjä tommosia vihreitä kasviksia ja latkeseja (juutalaisia perunapannareita).
Oli kyl sitte jo maha aika täynnä. Onneks passoverissa ei saa olla mitään kohotettua taikinaa missään nii ei ollu mitenkää kauheesti jälkkäriä. Oikeesti siel ei sais olla mitään jälkkäriä, mutta me vähän rikottiin sääntöjä.


Lopussa suvun nuorin joka osaa kävellä (Jacob) etsii huoneesta violettiin huiviin käärityn matzoh palan ja saa palkinnoksi vähän rahaa. Tämä matzoh vielä pistetään huoneessa kiertämään ja kaikki ottaa itselleen pienen palan.

Mulla oli hauskaa ja tässä oli taas uusi erikoinen kokemus. Jotkut mun kaverit täällä ihmettelee että miksi osallistun tällaisiin uskonnollisiin juttuihin vaikka ei ole oma uskonto. Mun mielestä ne on tosi mielenkiintoisia ja ei täällä kukaan mua yritä miksikään käännyttää eikä kenellekään ole mun uskonnolla väliä. Mä olen täällä näkemässä erilaista kulttuuria ja kokeilemassa uusia asioita ja musta on tosi hauskaa että mut otetaan tämmöseen mukaan. En olisi luultavasti koskaan muuten elämässä tähän tai muihinkaan juutalaisiin juhliin päässyt tutustumaan.

Myöhemmin illalla vieraat ja Heidi ja Matt lähtivät kotiin, mutta mä jäin sinne Jaken kanssa. Jäätiin San Franciscoon isovanhempien luokse viikoksi, josta kerron seuraavassa postauksessa :)

1 kommentti: