keskiviikko 2. marraskuuta 2011

The Supreme court and federalism

Yritin tänään opiskella perjantain US gov kokeeseen. Oli ihan hauskaa löytää mun suomennos tekstiin mitä en ymmärtänyt enkuksi. Kerron teilleki ku muut meni jo nukkuu ja mulla on tylsää.

Korkein oikeus on tuomari liittovaltiollisessa systeemissä. 1 sen päätehtävä on lisätä ylivallan pykälä ongelma jota kaksoissysteemi of hallitus väistämättä aiheuttaa. Oikeus oli ensin kutsuttu asettaa yhteenotto kansallisen ja osavaltiolakien välillä vuonna 1819. Tapaus McCulloch v. Maryland mukaanluki kiistellyn toisen pankin USAssa. Pankki oli ollut vuokrattu by kongressi vuonna 1816. Vuonna 1818 Marylandin legislature toivoen pankkien tuhoa asetti verot kaikkiin muistiinpanoihin jotka virtaa ulos Baltimoren haarasta. James McCulloch haaran kassatäti kieltäytyi maksaa veroa ja Marylandin oikeus tuomitsi hänet tästä kieltäytymisestä. Korkein oikeus yksimielisesti kumosi Marylandin oikeuden. Puhuttaessa oikeudesta päätuomari John Marshall pohjusti päätöksen suorakulmaisesti perustuslain ylivallan pykälään: jos kukaan ehdotus voi komentaa maailmanlaajuisen ihmiskunnan myöntymyksen me saatetaan ottaa sen olevan tämä että hallitus of unioni rajoitettu sen oikeuksiin on ylivertainen sen alueen toiminnan puitteissa. Osavaltioilla ei oo valtaa viivyttää haitata olla taakka tai mitään.

Aivan itse siis suomensin tämän enkä käyttänyt google kääntäjää apuna. Mun kaverit on muute kirjottanut mulle tosi hauskoja viestejä google kääntäjän avulla suomeksi.

Tykkään myös edelleen mun uudesta perheestä tosi paljon ja tänää oli huippuhauska ilta kun yritin tehä läksyjä ja Heidi arvioi jotain projekteja ja kumpikaan ei olis yhtään jaksanut.

1 kommentti: