lauantai 18. heinäkuuta 2015

Los Angeles

Noin puolen vuoden järjestelyjen ja noin kymmenen ihmisen aikataulujen yhteensovittamisen jälkeen sitä seisottiin taas Helsinki-Vantaalla aikaisin aamulla kesäkuun alussa. Alkajaisiksi päätin viettää muutaman päivän Los Angelesissa, sillä kaupunki jäi minulta lähes kokonaan kiertämättä viime kerralla. Vietin kaupungissa kolme kokonaista päivää ja se riitti oikein hyvin perus turistinähtävyyksien kiertämiseen.

Olin varannut majoituksen kaverin suosituksen mukaan airbnb:n kautta West Hollywoodista ja olin tähän ratkaisuun todella tyytyväinen! Majoittaja oli noin kolmekymppinen näyttelijä, jonka kanssa tultiin tosi hyvin juttuun ja vietettiinkin sitten illat asunnolla jutellen (ja tankotanssien :) ) kun paljon yhteistä meillä monessa asiassa oli. Hän oli valmis auttamaan missä tahansa asiassa ja se toi itselle tosi turvallisen olon, kun oli joku back uppina auttamassa vaikka ihan vain varmuudeksi. Asunnon sijainti oli myös loistava, kävelymatka Walk of Famelle ja Griffith Parkiin sekä metroasemalle, jonka kautta pääsi kaikkialle muualle. Turvallisuus oli se, mikä itseä eniten tuossa LA:n reissussa huolestutti, mutta eipä sen kanssa tullut mitään ongelmia vastaan. Asunnossa oli lukko myös alaovilla, joten rappuun ei päässyt kodittomia, metroasemilla oli paljon tavallista väkeä eikä mitään epämääräistä ja jopa Downtownin Greyhound centerin lähellä hyvin ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä.

Kun kävelin ulos lentokentältä, oli se tunne ihan mieletön. Kaikkialla näytti Amerikalta ja tuoksui Amerikalta. Siellä sitten oltiin kaiken sen haikailun jälkeen. Otin flyaway bussin Hollywoodiin ja kävelin pysäkiltä majapaikalle walk of famea pitkin. Ensimmäinen ilta meni lähinnä ihmetellessä. Kävin kävelyllä ja asetuin taloksi, lopulta menin nukkumaan ennen kuin majoittaja kotiutui töistään ja heräsin myöhemmin tervehtimään.

 

 Kaksi ensimmäistä päivää kuluivat turistibussilla kierrellessä. Vaikka Losissa on yllättävän kattava julkinen liikenne, koin kaikista helpoimmaksi ja aikaa säästävimmäksi keinoksi ostaa lipun hop on hop off bussiin. Se olikin oikein hyvä ratkaisu, koska kohtuuhintaan pääsin sen avulla näkemään myös sellaisia paikkoja joita en ollut tullut ajatelleeksi ja lippuun sisältyi vierailu Madame Tussaudsiin, jonne en olisi muuten mennyt ollenkaan. Bussissa pääsi kuulemaan myös funny facts ympäröivästä kaupungista ja nähtiin mm Johnny Deppin talo, vaikka ei julkkisten taloja varsinaisesti oltukaan kiertelemässä.

Siellä se Johnny Depp nyt sitten asuu

 





Ensimmäisenä päivänä ehdin kierrellä Walk of Famella ja Madame Tussaudissa, kävin ajelulla turistibussilla ympäri Hollywoodia ja haikkasin ylös Griffith Observatorylle josta on mielettömät näkymät Los Angelesiin ja Hollywood signille. Kaiken tämän jälkeen palasin väsyneenä "kotiin" jo seitsemän aikaan illalla ja vietettiin mukava ilta majoittajan kanssa viinin ja matkustustarinoiden kera. Ehdin myös polttamaan olkapäät ja käsivarret pahemman kerran, mikä harmitti tosi paljon, koska se tiesi loppuviikkoa hihallisissa paidoissa siinä helteessä..


Creepy turisti valokuvailemassa Beverly Hillsin hienoja taloja.. Suurin osa oli tosin hyvin aidattu, joten kovin paljoa ei kävelykierroksella pääse näkemään ja kuvat ovat tätä luokkaa.

Rodeo Driven kalliit kaupat
 
Kaikki Santa Monican kuvat enemmän tai vähemmän pimeitä, sumuisia, epäonnistuneita... Paljon hienompia rantoja meillä on Central Coastilla!!

Seuraavana päivänä turistibussimatkailu jatkui kohti länttä. Pysähdyin ensimmäiseksi Beverly Hillsissä jossa kävin kävelemässä kauniiden talojen keskellä ja kiertelemässä Rodeo Drivella. Jatkoin bussilla vielä Santa Monicaan, jossa ensimmäisenä tehtävänä oli löytää jokin ruokapaikka. Ei ollutkaan ihan helppo tehtävä, vaan päädyin kiertelemään kaupungilla hyvän tovin ennen kuin pääsin lopulta rannalle. Sää ei ollut mikään erityisen hyvä, joten kovin pitkäksi aikaa ei tehnyt edes mieli jäädä. Teki tosin hyvää olkapäille, kun ei ollenkaan harmittanut niiden peittäminen siellä kylmyydessä. Kokemus Santa Monicasta ei ollut mitenkään erityisen ihmeellinen, aika perus ranta, jossa ei ollut edes mitenkään erikoiset maisemat. Koska oli kylmä, ei huvittanut lähteä ollenkaan Venice beachin suuntaan, joten se jäi tällä kertaa näkemättä. On noita Californian rantoja nyt tullutkin jo kierreltyä.


Kolmantena LA päivänä suuntasin heti aamusta Universal Studioille. Koko päivän tihkutti vettä, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että väkeä oli paikalla yllättävän vähän. Jonot kaikkialle olivat Jenkkien mittakaavassa kohtuulliset, 20-30 min ja koska olin yksin, sain käyttää single riders jonoa, josta täytettiin laitteisiin hajapaikoille, ja joka liikkui tavallista jonoa huomattavasti nopeammin! Päivän aikana ehti hyvin käydä Studio tourilla ja kaikissa laitteissa sekä erilaisissa esityksissä, joissa nähtiin stunt näyttelijöitä, animal actors ja special effects. Vähän harmitti, kun rakenteilla oleva Harry Potter maailma aukeaa vasta ensi keväänä, mutta kaikessa muussakin oli kyllä riittävästi nähtävää. Itse ehdin käydä muutamassa ajelussa jopa toisen kerran, mutta jos liikkeellä on isomman porukan kanssa, eli pitää jonottaa tavalliset jonot, ei ylimääräistä aikaa yhden päivän aikana luultavasti juurikaan jää.


Leffa- ja tv-sarjakaupungit eivät olekaan oikeita kaupunkeja..


Wisteria lane

Lynette Scavo's house

Jos jotain, niin huvipuistoja amerikkalaiset osaavat rakentaa! Varsinaisten vuoristoratojen sijaan Universalilla luotiin vaunun pienen liikkeen ja heilunnan sekä erikoistehosteiden avulla ihan mielettömiä ajeluja. Parasta oli kuitenkin studio tour, jossa pääsi näkemään Universalin kuvauspaikkoja ja muuta rekvisiittaa mm Criminal Mindsista, CSI:sta, Täydellisistä Naisista... Jotenkin ihan käsittämätöntä kuinka se kaikki mahtui niin pienelle alueelle. Toisaalta hassua oli myös se, miten samoja lavasteita, varsinkin niitä kaupunkinäkymiä, on käytetty vaikka kuinka monessa eri sarjassa tai elokuvassa ilman että kukaan huomaa yhtäläisyyksiä.


Stunt näyttelijöiden show, jossa näyttelijöitä mm sarjoista Sons of Anarchy ja Vampire Diaries

Animal actors show, jossa nähtiin mm pöllöjä Harry Potterista ja papukaija We Bought a Zoosta. Kuvassa koira Bridesmaidsista
Seuraava päivä oli kokonaan varattu matkustukselle Santa Mariaan. Bussi lähti vasta puolenpäivän jälkeen, joten ehdin aamulla jutella pitkän tovin majoittajan kanssa. Myös hänen kaverinsa saapui jossain vaiheessa ja syötiin yhdessä brunssi. Kiva lopetus reissulle niin mukavan majoittajan luona. Matka bussiasemalle ei tosin ollut ihan niin mukava, sillä lähdin hieman liian myöhään ja myöhästyin metrosta, jonka takia myöhästyin myös bussista ja jouduin odottamaan seuraavaa. Seuraava bussi tuli melko nopeasti, mutta pysähtyi muutaman pysäkin jälkeen odottamaan uutta kuljettajaa.. Lopulta olin Greyhoundilla vajaa 10 minuuttia ennen bussin lähtöä ja loistavasti kerkesin mukaan matkaan.

Airbnb:llä pitää molempien osapuolten jättää vierailun päätteeksi arvio vierailun onnistumisesta ja mistä tahansa huomioista, joiden luulee auttavan muita majapaikan etsinnässä. Omaan paikkaani olin erittäin tyytyväinen. "I had a great stay at ---! The apartment is perfectly located within a walking distance from the Walk of Fame, Griffith Park, LAX flyaway shuttle and a subway station so it was really easy to move around. The place was easy to find and I got good directions.
--- was very nice, friendly and happy to help with anything, and she made me feel home from the first day. Communication worked both before and during the trip. Felt really safe to be alone in LA when I had someone who knew the city and could help me with any questions. Pets were super cute but they, especially their hairs, are everywhere so you must be okay with that! I definitely recommend this place and will stay here again if I come back some day :)"
Sain myös itse kivan arvostelun, joten tästä jäi oikein hyvä ensimmäinen airbnb kokemus!

Olin LA:ssa siis yksin, mikä ennen lähtöä hieman jännitti. LA osoittautui kuitenkin ihan kelpo kohteeksi myös yksin matkaavalle nuorelle naiselle. Turistibussista näki myös turistialueiden ulkopuolista kaupunkia ja niille alueille ei tietenkään pidä kenenkään mennä yksin harhailemaan, mutta juuri niiden nähtävyyksien läheisyydessä ja rikkaammissa kaupunginosissa kuten Santa Monicassa ja Beverly Hillsissä ei mitään vaaraa ole kunhan muistaa maalaisjärjen. LA:ssa on myös melko kattava julkinen liikenne, eli vastoin yleistä käsitystä sinne ei välttämättä tarvitse mennä edes autolla. Nuo kolme päivää sujuivat siis oikein sujuvasti, mutta olin jo enemmän kuin innoissani jatkamaan matkaa kohti Santa Mariaa ja Amerikan perhettäni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti